maandag, januari 26, 2004

De tijd

De tijd

Wat is de tijd ? Iets vluchtigs ? Iets dat wij denken dat er is ? Voelt iemand de tijd ? Ziet iemand de tijd ? Neen, niemand weet eigenlijk wat de tijd is. Tijd is een heel subjectief gevoelen. Time flies when you're having fun, zeggen ze. Wel dat klopt. Want alhoewel wetenschappers zullen zeggen dat tijd iets heel objectiefs is, perfect meetbaar en onomstotelijk vastlegbaar, toch is het gevoelen van tijd heel subjectief. Als je iets leuks doet, vliegt te tijd. Moet je iets tegen je zin doen, heb je het gevoel alsof de tijd zich voortsleept, alsof de tijd tegengehouden wordt door een onzichtbaar gewicht dat de vooruitgang tegenhoudt.
En neem het van mij aan, de tijd vliegt snel. Veel te snel. Elk jaar heb ik het gevoel dat de tijd sneller gaat. En met mij heel veel mensen rondom mij. Wat nog maar eens het bewijs is dat tijd een subjectief gegeven is.
Spijtig genoeg kunnen we echter de tijd niet tegenhouden. Hoe hard we ook proberen, de tijd vliedt voort, schrijdt voort, onstopbaar. We kunnen proberen ons krampachtig vast te houden aan de momenten die er zijn, maar dat helpt ook niet. Ons vasthouden aan het verleden nog veel minder. We moeten genieten van elk moment dat we mogen meemaken, het koesteren, liefhebben en beminnen alsof het ons laatste is. Alleen dan kunnen we zeggen dat we de tijd min of meer onder controle krijgen.
Iets anders helpt niet. De tijd stoppen kan enkel in tekenfilms of stripverhalen (of bij de drie mooie heksen in Charmed, Alyssa Milano, Rose McGowan, Holly Marie Combs), maar niet in het echte leven. Daar moet je vooruit, niets anders dat je kan doen. Vooruit, altijd vooruit, zonder stoppen, tot er een einde aan komt...

Blogje ',','

Geen opmerkingen: