zaterdag, juli 10, 2004

Over oorlogen en rijk volk

Aangezien het vandaag een schitterende dag was (echt waar, stralend blauwe hemel, aangenaam warm, echt goed zomer weer, alleen niet heet, maar dat hoeft voor ons niet), hebben we de fiets gepakt en zijn we een tochtje gaan doen.
Richting Raversijde, een bezoekje brengend aan de Atlantic Wall. Vol met kanonnen en bunkers, overblijfselen van WOI en WOII. Indrukwekkend. Met een beetje verbeelding (iets waarvan ik wel een beetje heb ;-) kan je de soldaten zo zien rondlopen, rennend, schreeuwend, roepend, schietend op de overvliegende vliegtuigen of mikkend op de boten die voor hen de zee afvoeren. Dat moet iets geweest zijn in die tijd. En allemaal zo klein. Niets voor iemand met claustrofobie.
Je rook het nog, de geur van de oorlog, van de kanonnen, van het machinevet. Echt indrukwekkend.
Waarna we richting Middelkerke togen om eens te gaan kijken hoe het daar veranderd is. Lang geleden (zo'n vier jaar) zijn we een paar keer daar op vakantie geweest, maar Middelkerke is sindsdien sterk veranderd. Het plein, dat toen een lelijke, vuile kuip was, is nu omgetoverd tot een prachtig en gezellig plein. De oude Viking, een bouwvallig en schandalig appartementsblok, heeft plaatsgeruimd voor een gigantische nieuwbouw. Maar wel eentje die niet weggelegd is voor gewoon volk zoals wij.
Voor de grap zijn we eens gaan vragen wat appartementen daar kosten en we moesten wel even slikken. Een tweeslaapkamerappartement met zicht op het plein en de zee kost 17,5 miljoen BEF. Een hoekappartement met drie slaapkamers 22,5 miljoen BEF. Waarbij dan nog schrijfgeld, verzekeringen, taksen enz komen. Plus de inrichting, meubels, etc.
Je zou zeggen: wie kan dat betalen? Wel, op twee na waren ze allemaal verkocht. Allemaal. Er moet dus nog rijk volk zijn. Maar voor ons is dit - tenzij we de lotto winnen - niet echt weggelegd. Dus zullen we maar blijven huren hé. Da's ook niet slecht. En dan kunnen we al eens veranderen :-)

Blogje ',','

Geen opmerkingen: