donderdag, november 27, 2008

Over de crisis gesproken...

er moet me toch iets van mijn hart. Je kan geen krant openslaan of er staan negatieve berichten in. Ontslagen hier, besparingen daar, failliessementen (of bijna) daar. De staat moet weer ingrijpen, etc...
Maar het is een self-fulfilling prophecy. Ja, het zal zeker slecht gaan, daar twijfel ik niet aan. Maar als je maar lang genoeg zegt dat het slecht gaat, als je mensen maar vaak genoeg schrik aanjaagt, dan zal de knip wel op de portemonnee gaan, dan zullen de mensen wel stoppen met uitgeven, dan zullen de banken wel stoppen met financiering geven en dan zullen hierdoor fabrieken minder verkopen, daardoor in problemen geraken, financiering nodig hebben die ze niet krijgen omdat banken schrik hebben dat het gaat slecht gaan en daardoor de fabrieken moeten sluiten, mensen op straat geraken, daardoor nog minder gaan uitgeven, de banken nog meer schrik gaan krijgen, nog minder financiering gaan geven, etc...
Het is gewoon een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.
Mensen moeten uitgeven, blijven uitgeven. Geen zotte dingen, dat hoeft zeker niet (zoals ze in Dubai bezig zijn is er misschien wel een beetje over), maar als iedereen stopt met geld uitgeven, zal het zeker slechter gaan en gaan ze hun eigen job in gevaar brengen.
Als iedereen gewoon normaal blijft doen - en eerlijk, iemand die zijn job niet verloren is en niet al zijn geld in Fortis aandelen gestoken had, die heeft nu toch niet minder geld? - en geld blijft uitgeven, dan zal de impact van de crisis een stuk kleiner zijn, maar als we met z'n allen zo blijven verder gaan, dan zal het zeker mis gaan.
Dat is toch logisch? En ja, het is ook heel logisch en begrijpelijk dat mensen schrik hebben voor hun inkomsten en toekomst. Maar dat hebben ze wel een stuk zelf in de hand. We moeten niet alles in handen van de overheid leggen, want die bakt er tot nu toe niet al te veel van. We moeten gewoon zelf zorgen dat de economie blijft draaien.
En als die heren in Brussel dan ook nog eens effe verder kijken dan hun neus lang is en zich bezig houden met de belangrijke dingen en die communautaire ego tripperij (van alle kanten) effe stoppen en zorgen dat ons land (noord, midden en zuid) terug op de rit geraakt, dan zal het allemaal goed komen.

Blogje ',','

Geen opmerkingen: