zondag, december 14, 2003

De sociale nevenwerkingen van een blog

De sociale nevenwerkingen van een blog

Ik ben vandaag wat aan het denken geweest over de sociale nevenwerkingen van een blog. En al krijg ik regelmatig te horen dat ik te veel denk (wat ook wel klopt ...) toch denk ik (weeral) dat hetgeen ik hier ga proberen aan te tonen wel voor een stuk klopt.
Er zijn sociale voordelen aan een blog en sociale nadelen.
De voordelen spreken voor zich denk ik. Het is een uitlaatklep (toch voor mij), het geeft je de mogelijkheid om dingen uit je privéleven te delen met mensen die je niet kent. Waar je soms heel leuke en verrassende reacties op krijgt. Waardoor je je kennissenkring een stuk kan uitbreiden, al blijven veel van die contacten ook vaak anoniem.

Maar in het vertellen van die persoonlijke dingen schuilt ook een sociaal nadeel. Want doordat je zoveel over jezelf in die blog vertelt, en doordat veel mensen uit je omgeving die blog lezen, zijn er - toch naar mijn gevoelen - een aantal mensen die je niet meer vragen hoe het met je is, want ze weten hoe het met je is. Ze hebben het gelezen. Natuurlijk gaat dat niet helemaal op en natuurlijk schrijf ik niet alles in die blog wat mij bezighoudt (het zou anders soms horror worden ), maar toch wel een redelijk stuk. En door dit te lezen, weet mijn omgeving wat mij bezighoudt. En zijn er die niet meer vragen hoe het met mij gesteld is. Al kan dat natuurlijk ook andere oorzaken hebben, maar dat laat ik in het midden...

Blogje ',','

Geen opmerkingen: