dinsdag, november 18, 2003

Het leger van de Heer

Het leger van de Heer

Ik moest direct denken aan één of andere Evangelische kerk toen ik op de radio hoorde praten over "Het Leger van de Heer'. Niets was minder waar. In welk land die fundamentalisten actief zijn, heb ik niet gehoord, maar dat ze al meer dan 100.000 mensen naar de eeuwige jachtvelden geholpen hebben in naam van 'Onze Heer' wel. Het is toch godverdorie niet mogelijk zeker ? Leren ze het dan nooit ? Al die verdomde fundamentalisten die denken dat ze de waarheid in pacht hebben en anderen gewoon het hoekje omhelpen, enkel en alleen omdat ze een andere godsdienst hebben ? Het is vreselijk, ongelooflijk, verschrikkelijk dat de ene mens de andere zoiets kan aandoen.
Zoals in Noord-Ierland, in Irak, in Zuid Afrika, en ga zo maar door. Waarom zijn de mensen toch zo onverdraagzaam ? Het is al honderdduizend keren gezegd, maar waarom kunnen ze elkaar nu niet laten leven ?

Heb vorige week in de wachtzaal bij de dokter het relaas gelezen van een Tjesjeense vluchtelinge die voor de Russen gevlucht was. Om ziek van te worden als je hoort wat die Russen (vooral de huurlingen dan, niet zozeer de soldaten) daar uitgestoken hebben. Daar zijn geen woorden voor, daar is geen excuus voor. Zelfs niet het excuus dat het om terroristen gaat (zoals onze vriend Bush zo graag placht te doen of dat ze chemische wapens hebben). Als er misdadigers zitten, moeten die gestraft worden, maar daarom moet je toch niet de vrouwen en kinderen verkrachten en vermoorden ? Daar is nooit, nooit een excuus voor. Dat zijn geen mensen meer. Maar dat zijn ook geen beesten, want die doen zoiets niet voor hun plezier. Dat zijn... ik weet het niet, niets. Gewoon niets. Die zijn niets, niet waard dat ze leven.
En binnenkort is het weer kerstmis, kan iedereen weer een paar dagen lief zijn voor elkaar om daarna weer met de glimlach de ander de kop in te slaan. Mensen, mensen, mensen toch. Waar zijn we mee bezig ?

Blogje ',','

Geen opmerkingen: